Специалните пратеници на bTV Цветана Балабанова и операторът Огнян Кръстев прекараха

...
Специалните пратеници на bTV Цветана Балабанова и операторът Огнян Кръстев прекараха
Коментари Харесай

Специален екип на bTV и в Одеса: Как децата в най-старото българско училище сменят класната стая с бомбоубежище

Специалните пратеници на bTV Цветана Балабанова и операторът Огнян Кръстев  прекараха един ден в най-старото българско учебно заведение в Бесарабия – държавната Болградска гимназия „ Георги Раковски “.

Снимка: bTV

Там децата сменят класната стая с бомбоубежището - обстановка, която към този момент е част от образователния развой. 

Русия стартира вълна от офанзиви против няколко града в Украйна

Екипът ни влезе в час по българска литература. За учениците в Болград да превключват сред украински, български и съветски е като детска игра.

„ На мен доста ми харесва българската литература, аз обичам да я чета “, споделя Лиза. 

Снимка: bTV

Любимият създател на нейната съученичкя Маргарита е Йордан Йовков. Тя мечтае да стане ветеринарен доктор и да учи в Тракийския университет в Стара Загора.

„ Условията, в които в този момент се намираме, най-важното е да поддържаме мотивацията у децата, че не всичко е изгубено, че могат да продължат и просто не би трябвало да губят време. Много бързо пораснаха тези деца “, споделя Наталия Кара, учител по български език и литература.

Допреди две години учениците тук имат и занимания по български национални песни и танци, а ансамблите им изнасят концерти. От началото на войната обаче делегирани преподаватели от България няма, а управлението се надява за идната образователна година казусът да бъде решен.

Снимка: bTV



„ Предметите история на България и обичаи и традиции на българския народ се водят отдалечено с един от преподавателите, който без заплата по своя самодейност реши да ни помогне да не изгубим опция да се преподават тези предмети “, споделя Снежана Скорич, шеф на Болградската гимназия.

Специалните ни пратеници са на фронтовата линия и в сърцето на страната

Секунди преди звънеца за междучасието е оповестена следващата въздушна паника над цяла Украйна. Всички слизат в приспособената трапезария, само че не за обяд.

Докато не бъде готово убежището, което ще може да приюти по едно и също време своите 450 ученици, част от тях учат онлайн, а класовете се редуват през седмица. Целта е даже подземен процесът да не стопира.

А сред вълненията за проби, оценки, гимназиалната клетва и гимназиалния бал някои от учениците би трябвало да се оправят и с мисълта, че най-близките им са на фронта.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР